“Temper tantrum” ili gnjevno ponašanje je normalna pojava u ponašanju svakog djeteta u odrastanju. Obično se počinje javljati oko treće godine života, a kako dijete sve više usvaja vještine i napreduje u komunikaciji takvi ispadi su sve rijeđi i na kraju nestanu.
Dijete s autizmom ima i “Meltdowns”, odnosno slomove. Ti slomovi mogu se događati tijekom cijelog života osobe s autizmom. Mnogim neupućenim osobama koje gledaju sa strane čini se kako se radi o istoj stvari. Ali, nije isto! Dalje u tekstu su činjenice koje treba uzeti u obzir kod utvrđivanja radi li se o bijesu ili slomu, jer i pristup rješavanja problema nije isti.

POSTOJI LI CILJ?

Izljevi bijesa (tantrumi) se javljaju kada dijete nije u mogućnosti dobiti ono što želi ili učiniti ono što želi učiniti. Cilj tantruma je uvjeriti odraslu osobu da popusti pred djetetovim željama.

Slomovi (meltdowns) kod djeteta sa poremećajem iz autističnog spektra obično se javljaju kao odgovor na preplavljanje osjećajima. Osjetilno preopterećenje jedno je od mogućih razloga preplavljanja, ali se može javiti i u mnogim drugim situacijama kada se javlja frustracija. Slomovi nisu vođeni ciljem kako bi dijete nešto postiglo kod odrasle osobe.

USPOREDBA IZLJEVA BIJESA I SLOMA

Obzirom da izljev bijesa ima za cilj korist od odrasle osobe ono se neće događati ako odrasla osoba nije prisutna. Ako odrasla osoba nije u blizini da čuje i vidi djetetovo ponašanje ono će prestati. Štoviše, ono će prestati i radi provjere ima li publiku.

Autistični slomovi se pojavljuju sa il bez publike i trajat će sve dok dijete ne potroši svu energiju. Dijete troši energiju kako bi zadobilo potrebnu ravnotežu, a prilikom sloma zna se javiti i samoozlijeđivanje. Stoga je pozornost odrasle osobe tijekom sloma usmjerena na djetetovu sigurnost.

ZAUSTAVLJANJE IZLJEVA BIJESA I SLOMA

Najbrži i najjednostavni način zaustavljanja izljeva bijesa je udovoljavanje djetetovim željama. Drugi način je izmicanje iz djetetove blizine ili oglušivanje na prohtjeve nekim drugim sredstvima. U svakom slučaju, svojim ponašanjem možemo direktno utjecati na zaustavljanje izljeva bijesa.

Slom neće prestati sve dok dijete ne potroši svu svoju energiju i ne postigne svoju ravnotežu. Davanjem omiljene igračke ili neke povlastice nećemo zaustaviti slom. Nema jasnog pravila kako pomoći djetetu u tom trenutku. Svaki roditelj ima svoje načine do kojih su došli sistemom pokušaja i pogreške. Bitno je ne napuštati dijete i paziti na djetetovu sigurnost.
Ipak, postoje savjeti kako pomoći djetetu u tim trenucima:
– pritisak pokrivačem i snažan zagrljaj mogu pomoći
– radite stvari koje dijete inače čini sretnim (izrazi lica, pjevanje i sl)
– govorite dijetetu mirnim glasom, pozitivno. Neka osjeti da ga razumijete
-antifoni (slušalice) mogu pomoći u smanjivanju auditorne stimulacije i skratiti trajanje sloma

PREVENCIJA IZLJEVA BIJESA I SLOMA

Kada jednom popustimo tantrumu, možemo očekivati još veći i sa većim zahtjevima. Obzirom da izljev bijesa ima cilj, možemo kontrolirati sprječavanje nagrađivanjem željenog ponašanja.

Prevencija sloma je moguća iako ne svaki put, kao niti kod svakog djeteta. No, puno pomaže saznanje što izaziva slom. Vodite zabilješke o tome što se dogodilo i što je pomoglo i pokušajte smanjiti rizik ne dovodeći dijete u istu situaciju.

tatrum vs meltdown