Temper tantrum ili izljev bijesa je emocionalna i fizička reakcija djeteta na frustraciju. Dijete preplavljuju razni osjećaji i u tim trenucima je puno emocija i postupa iracionalno. Dijete ne može reći što ga je uznemirilo, a razloga za nastupanje tantruma može biti jako puno. Često puta i mi sami postajemo frustrirani pokušavajući smiriti dijete koje vrišti, pogotovo ako se ono dogodi u javnosti pred osuđujućim pogledima nepoznatih osoba. Bez obzira na to koliko dobro i na koji način odgajamo dijete, svako dijete će prije ili kasnije imati izljev bijesa. No, jednom kada shvatimo zašto dijete doživljava tantrume, lakše ćemo mu moći pomoći.

temper-tantrum2

ZAŠTO SE JAVLJA TANTRUM?

Djeca doživljavaju tantrume jer im dio mozga koji dozvoljava logičko razmišljanje nije u potpunosti razvijen. Mozak se razvija sve do srednjih dvadesetih godina života, a zadnji dio koji se razvija je čeoni režanj koji između ostalog služi i za apstraktno razmišljanje. To je dio odgovoran za promišljanje prije djelovanja i tu se nalaze odgovori. Djeca i tinejdžeri reagiraju impulzivno jer im taj dio mozga nije u potpunosti razvijen. Kada se dijete uznemiri iz nekog razloga aktivira se limbički sustav koji kontrolira emocije. U limbičkom sustavu ne kontroliraju se reakcije, a čeoni režanj nije u toj mjeri razvijen kako bi djetetu pomogao jasno razmisliti o tome što ga je uznemirilo.

limbic system

Sada, kada znamo što se događa u djetetovom mozgu, kako možemo zaustaviti izljev bijesa? Tu treba imati na umu da je svako dijete drugačije i da neće svako dijete reagirati jednako na istu tehniku. No, sve ove tehnike pomažu i kada je dijete tjeskobno jer je tjeskoba također emocija koja se razvija u limbičkom sustavu mozga.

REFLEKTIRAJTE DJETETOVE EMOCIJE

Jedan od najbržih  i najučinkovitijih načina da se zaustavi tantrum, te da se u tim trenucima povežete s djetetom, jest da „uđete“ u djetetov limbički sustav. Prvo se povežite s djetetovom emocijom, tek onda pričajte o problemu. Kada je djetetov mozak preplavljen emocijama, ono ne može govoriti logično i prihvatiti logičko objašnjenje. Pokušajte se sjetiti sebe kada ste ljuti. Razmišljanja su prvo iracionalna, sežu u krajnosti, skloni smo nepromišljenim postupcima. Ista stvar se događa i kod djeteta.

Vjerojatno ste već pokušavali zaustaviti tantrum rečenicama:

 • Što želiš?
 • Zašto plačeš?
 • Razgovaraj sa mnom!
 • Reci mi što se dogodilo.

Da li je to riješilo problem? Vjerojatno nije.

Nije pomoglo jer se tim pitanjima ili izjavama obraćamo logičkom dijelu djetetovog mozga. Problem je u tome što dijete taj dio mozga tijekom tantruma ne koristi. Ono ne može odgovoriti na pitanja jer je previše emocionalno preplavljeno da bi moglo razmišljati logički. Stoga je najbolji i najlakši način kako zaustaviti tantrum, povezati se s onim dijelom mozga koji je trenutačno aktivan. Da bi to učinili razmotrite situaciju, protumačite kako se dijete osjeća i reflektirajte te osjećaje djetetu. Imenovanje osjećaja je vrlo bitno jer čim prije dijete spozna svoje osjećaje, lakše će ih naučiti i kontrolirati.

 • Uh, to te sigurno jako razljutilo.
 • Vidim da si jako tužan zbog toga.
 • To ti sigurno teška pada.
 • Grrr! Tako si ljut!
 • Baš si razočaran!  

comfort-child-300x200

Ovakve izjave daju do znanja djetetu da obraćate pažnju na njegove osjećaje i da vidite da je uznemireno. Sada govorite na način koji u tim trenucima dijete jedino čuje. Često će dijete odgovoriti „Da, baš sam ljut!“ ili „Da, tužan sam!“ – to je to! Imate djetetovu pažnju. Možda ćete trebati pokušati sa nekoliko ovakvih izjava, no na kraju će uroditi plodom. Zagrliti dijete ili potapšati ga također može pomoći, ali vodite računa da neka djeca ne vole dodire dok su uznemirena. Onoga trenutka kada osvojite djetetovu pažnju možete nastaviti s pitanjima i početi rješavati problem.

OBRATITE PAŽNJU I NA VAŠE REAKCIJE

Pravilo je vrlo jednostavno. Što ste Vi mirniji, mirnije će biti i Vaše dijete

 1. Pričajte tiše ili šapćite.
 2. Spustite se na djetetovu razinu. Sjednite ili čučnite pored djeteta.
 3. Duboko dišite i pokušajte ostati smireni.
 4. Imajte na umu. Vaše dijete ima teške trenutke, ne daje teške trenutke Vama.

toddler-tantrums

TEMPER TANTRUM I AUTIZAM

Za roditelje djeteta s poremećajem iz autističnog spektra vrlo je važno da prepoznaju razliku između „Tantruma“ i „Meltdown-a“. O njihovim razlikama i pristupima možete pročitati ovdje. Ovo je vrlo važno iz razloga što je za vrijeme “meltdown-a” djetetova sigurnost ugrožena i situacija zahtjeva bitno drugačiji pristup.

tantrum vs meltdown