Odvikavanje od pelena je veliki izazov za svako dijete i svakog roditelja. Odvikavanje od pelena djece s poremećajem iz autističnog spektra je pravi izazov i vrlo često je jako obeshrabrujuće. Usađene rutine, senzorne poteškoće i poteškoće u komunikaciji mogu roditeljima i djetetu predstavljati veliku prepreku ka ostvarenju tog velikog događaja.

Kod normalnog neurološkog razvoja djeteta odvikavanje od pelena se događa u prosjeku oko treće godine djetetovog života. No, kod djece zahvaćene spektrom to se nerijetko događa i puno kasnije. Zato je vrlo bitno da prepoznamo znakove koji nam daju do znanja da je dijete za to spremno:

– ako je dijete u stanju ostati suho dulje od 60 minuta to je jedan od znakova koji nam može pomoći. Nemogućnost zadržavanja mokraće dulje od 60 minuta može upućivati na nizak mišićni tonus koji često prati autizam.
– ako dijete zna zatražiti nešto jednostavnim zahtjevom, npr. čašu soka, onda je razvojno u stanju i komunicirati s vama u vezi potrebe za odlaskom u kupaonicu.

Svako dijete iz spektra je različito i ne može se govoriti o jedinstvenom pristupu svakom djetetu, a još manje se može očekivati i nadati uspjehu odvikavanja pri svakom pokušaju. No, niže su savjeti koji su primjenjivi kod većine djece iz spektra i mogu pomoći kako bi postupak odvikavanja protekao što jednostavnije i uspješnije.

1. UPORNOST I DOSLJEDNOST SU KLJUČ USPJEHA

Usađivanje rutine za dijete iz spektra djetetu mogu donijeti osjećaj sigurnosti i udobnosti, što je posebno važno kod usvajanja novih vještina. Jedno vrijeme pratite i vodite dnevnik. Kada je dijete mokrilo? Kada se pokakalo? Postoji li uopće raspored? Dnevnik možete upotpuniti i podacima kao što su volumen popijene tekućine, prehrana koja je potaknula stolicu i slično. Kada shvatite djetetov ritam, taj isti ritam pokušajte primijeniti i na odlazak u kupaonu, ali istovremeno vodite računa i o njegovim rutinama. Svaki puta potaknite dijete jednakim načinom – vizualno ili verbalno. Koristite uvijek isti toaletni papir, istu omiljenu slikovnicu i svaki puta radnje neka se odvijaju istim redoslijedom. Zapamtite, rutina je jako važna kako bi se dijete osjećalo sigurno i udobno.

2. PONUDITE NAGRADU

Samo odvikavanje za dijete iz spektra i nije neka nagrada. Štoviše, mirisi, osjećaji, očekivanja i promjene koje osjećaju za djecu iz spektra mogu djelovati odbijajuće. Sa sobom u kupaonu donesite omiljeni slatkiš i igračku i odložite ih tako da ih dijete vidi. Čim vaša misija postane uspješna ponudite djetetu nagradu. Nagrada neka bude ista svaki puta – rutina!

3. POJASNITE POSTUPAK

Djetetu izgovarajte svaki slijedeći korak. Uvijek isto. Ako je vaše dijete sklonije vizualnom učenju (a većina djece iz spektra jesu), napravite slikovni zapis svakog pojedinog koraka, a sliku držite u kupaoni. Niti jedan korak nije premali da ne bi bio naznačen. Vašem djetetu je važno da mu objasnite što se događa.

4. BUDITE SVJESNI STRAHOVA

Kupaona, kućanski uređaji u njoj i zvukovi (ispuštanje vode iz vodokotlića, jeka u kupaoni) mogu biti okidač za strah, pa čak i burne reakcije (tzv. meltdown). Budite uz dijete i ako primjetite znakove izvedite dijete iz kupaone. Pokušajte kasnije ponovno.

5. POTRAŽITE POMOĆ KOD PROBLEMA U SENZORNOJ INTEGRACIJI

Djeca sa senzornim poteškoćama mogu tražiti osjećaj prljave pelene ili doživjeti vodu u WC školjci kao nešto nepodnošljivo. Bilo da vaše dijete traži ili izbjegava senzorni podražaj, pomoći će rad s radnim terapeutom kako bi se smanjila i/ili preusmjerila senzorna potreba ili averzija.

6. POTAKNITE DIJETE NA KORIŠTENJE KUPAONE

U početku ćete vjerojatno voditi dijete u kupaonu prije nego to ono zatraži. Kada će dijete početi samo tražiti odlazak u kupaonu ovisi o određenim razinama djetetove funkcionalne komunikacije. No, ako primjetite traženje odlaska u kupaonu na bilo koji način, odmah nagradite dijete i to bez obzira da li je odlazak bio uspješan ili ne. Kako bi potaknuli dijete na korištenje kupaone odredite jedan znak ili riječ koju ćete upotrebljavati svaki puta kod odlaska u kupaonu.

7. SITNI KORACI SU U REDU

Vaše će dijete možda iz više mogućih razloga odbijati sudjelovati u postupku ili sjesti na kahlicu ili wc školjku. Prihvatite to i krenite sitnim koracima. Za početak zajedno gledajte kahlicu (školjku), kasnije je dodirujte, može sjesti i obučeno na nju. Svaki slijedeći korak ste sve bliži vašem cilju.

8. OČEKUJTE POKAKANU PELENU I DALJE

Za mnogu djecu iz spektra učenje odlaska u kupaonu radi kakanja traje duže. Nije neobično da dijete i dalje kaka u pelenu, čak i godinu dana nakon uspješnog svladavanja mokrenja u kupaoni. Pratite vaše dijete, vodite dnevnik

9. POKUŠAVAJTE, POKUŠAVAJTE I OPET POKUŠAJTE

Nije neobično da postupak odvikavanja traje godinu dana ili dulje. U mnogim slučajevima se usvojena rutina odlaska u kupaonu dogodi preko noći. Nakon što dijete usvoji gradivo incidenti su rijetki. Ma koliko trajalo radite, trudite se i budite strpljivi – isplatit će se.

image1 schedule1