Sjedenje u krilu Djeda Božićnjaka može biti strašno iskustvo za mnogu djecu, ali za djecu s autizmom ono može biti i bolno. Gužva, čekanje u redu, jako svjetlo, buka. Nakon što su Braydenovi roditelji saznali da im dijete ima poremećaj iz spektra, odbacili su i svaku pomisao da dijete vode na tradicionalno slikanje sa Djedom Božićnjakom. Prije tjedan dana, već drugu godinu za redom, uspjeli su dobiti nekoliko savršenih Božićnih fotografija, kao doživotnu uspomenu.

santa 2

Zahvaljujući programu „Caring Santa“ koji organizira organizacija „Autism Speaks“, ovom šestogodišnjaku je omogućen odlazak u trgovački centar, druženje s djedicom nakon zatvaranja dućana i to sve prilagođeno dječakovim potrebama. Bilo mu je dozvoljeno više vremena kako bi se opustio i stekao prisnost. Brayden je znao tko je Djed Božićnjak, ali je bio stidljiv.

Nakon nekoliko minuta je Djed Božićnjak stavio snježnu kuglu na pod i vratio se na mjesto. Dječak je dopuzao do kugle i započeo igru. Tada mu se djedica pridružio u igri na podu. Nisu međusobno razgovarali, samo su se povezali i igrali zajedno. Brayden je bio uzbuđen, te smiješeći se gledao Djeda Božićnjaka.

Za mnogu djecu s autizmom odlazak u trgovački centar i na mjesta koja im nisu poznata, znači mnogo senzornih izazova. Visoki tonovi, blještava neonska svjetla, dugi redovi i zahtjevi da sjede u krilu nepoznate osob mogu za njih biti zastrašujuće, a pogotovo za neverbalnu djecu.

„Caring Santa“ program se provodi u 120 gradova diljem SAD-a. Djedice prolaze posebnu obuku kroz koju nauče kako bolje razumjeti, povezati se, i prilagoditi potrebama djeteta s autizmom

Brayden je proveo oko 20 minuta sa Djedom Božićnjakom. Na kraju je djedici čak dao i pet. Koliko mu je bilo zabavno i ugodno potvrđuje i činjenica kako na kraju nije želio otići. Samo je ponavljao, „Još Djeda Božićnjaka.“

santa 5

izvor