Povratak u školu nakon dugih ljetnih praznika za većinu djece s autizmom može biti vrlo stresan. Ovo je za njih vrlo uzbudljivo i izazovno razdoblje. Pouzdaju se u rutinu kako bi lakše prolazila kroz društvene situacije, a iznenadna promjena u rasporedu, kao i načinu života, remeti tu rutinu i čini im neugodu. Iz tih razloga je vrlo bitno izvršiti pripremne radnje koje će umanjiti stres zbog nastalih promjena, a pomoći će djetetu kroz jačanje samopouzdanja u za njih teška vremena.

Starting-school-750x325

Jedna od najbitnijih stavki u pripremi djeteta za (ponovno) kretanje u školu je vizualna podrška kroz raspored aktivnosti. Raspored može biti u pisanom obliku (popis aktivnosti), slikovnim sekvencama, obliku socijalnih priča ili kombinaciji svega navedenog. Takva podrška pomaže djetetu da se pripremi za nadolazeće aktivnosti, te da razumije sve dijelove aktivnosti koje će se događati. Vizualna podrška pomaže djetetu da uspješno prebrodi dan, umanji stres, frustraciju i izbjegne moguće slomove.

Uz vizualnu podršku ne manje važne su i ostale pripremne radnje koje mogu spriječiti neželjene događaje, kao i olakšati djetetu proces tranzicije na način da mu što je više moguće toga bude poznato i ne čini mu neugodu.

U nastavku donosimo strategije koje djetetu (i vama) mogu pomoći prilikom (ponovnog) kretanja u školske obaveze.

 

ODJEĆA, OBUĆA I ŠKOLSKA OPREMA

Nabavite što je ranije moguće

Nova odjeća, obuća i oprema za školu ne mora uvijek biti uzbudljiva i zanimljiva. Pogotovo za dijete s autizmom koje promjene uznemiravaju. Odjeću, obuću i školsku opremu nabavite što je ranije moguće kako biste djetetu dali dovoljno vremena da se na njih navikne, te nauči kako ih koristiti. Nemojte bacati njegove omiljene stvari od prošle školske godine. Iako je olovka toliko istrošena da je praktično neupotrebljiva, sam pogled na poznat predmet u pernici može biti ugodan kada je sve ostalo u njoj novo.

Pripremite novu odjeću

Ako je vaše dijete senzorno preosjetljivo izrežite sve etikete, te rastegnite odjeću na onim mjestima koja mogu biti preuska (vrat i rukavi). Prije odijevanja odjeća treba biti nekoliko puta oprana kako bi se omekšala, te da bi se odstranio neugodan miris ili poprimio ugodan miris poznatog omekšivača.

Nosite novu obuću

Nova obuća zaista može izazvati bol u stopalima, a uz to stvarno je neobično obuti nove cipele nakon što smo cijelo ljeto nosili sandale ili hodali bosi. Čarape također mogu stvarati poteškoće nekoj djeci, te ih toliko ometati do trenutka kada ih dijete više ne želi nositi. Postupno uvodite nošenje čarapa, a pritom pripazite da ne pritišču prejako.

Nove stvari provjetrite

Mnoštvo novih predmeta i opreme ima posebno jak miris za preosjetljive nosiće – omoti knjiga, etikete, knjige, odjeća, pa čak i markeri kojima označavate knjige i bilježnice. Ostavite ih nekoliko dana na otvorenom prostoru kako bi se umanjio njihov miris.

VJEŠTINE I RUTINE

Protulijek za tjeskobu uslijed promjena je znanje onoga što će se dogoditi, kada će se dogoditi, te kojim će se redoslijedom događati. Odlučite kako će vaša školska rutina izgledati i uvježbavajte je. Što ranije započnete, tim bolje. Svaki dan idite u krevet i budite se ranije kako biste izbjegli umor koji dolazi nakon iznenadnih promjena u rutini zbog školskih obaveza.

Pripremite dijete na “Kako sam proveo ljeto”

Jedna od najgorih stvari za klinca prvog dana u školi je opisati svoje provedeno ljeto. To može biti vrlo neugodno ako:

  • se dijete ne može sjetiti što je radilo
  • dijete nije radilo ništa uzbudljivo i neobično
  • dijete nije radilo ono što su radila druga djeca
  • dijete ne želi dijeliti detalje o svom životu pred nepoznatim osobama

Možete olakšati djetetu da se osjeća sigurnije i udobnije tako da ima pripremljene odgovore prije prvog dana nastave.

Vježbajte pripremanje za odlazak u školu

Prolazite kroz cijelu jutarnju rutinu – buđenje, doručak, oblačenje, umivanje i pranje zubi. Pomoći će vam da uočite i pripremite se za problematične dijelove, a dijete će se upoznati s rutinom.

Vježbajte put do škole

Ovo je posebice važno za onu djecu koja u školu idu pješke ili gradskim prijevozom. Pa čak će i uvježbavanje vožnje u osobnom automobilu pomoći djetetu kako bi dobilo još jednu dozu predvidljivosti i prepoznatljivosti prvog školskog dana.

Vježbajte boravak u školi

Postoje mnoge aktivnosti koje su jedinstvene za boravak u školi – mirno sjedenje u klupi, stajanje u vrsti, dizanje ruke ako se želi nešto pitati. Pretvorite boravak u školi u igru uloga kako bi dijete razvilo potrebne vještine i time mu pomogli prvog dana u školi.

classroom-rules-autism-classroom-news-768x1024.png

Čitajte socijalne priče

Čak i onda ako se dijete dijete vrača u isti razred, kod istog nastavnika, vježbajte školski dan kroz socijalne priče. Pomoći će djetetu da se podsjeti na ono što može očekivati, kao i na ono što se od njega očekuje. Možete u priče uključiti ime nastavnika i djece, te gdje se nalazi učionica.

Social Story Poster.png

Označite na kalendaru

Kada ste dijete, čini vam se kako će ljeto trajati zauvijek, a “sljedeći ponedjeljak” ne znači ništa ako ne znate koji je danas dan. Stoga napravite vizualni podsjetnik na to kada škola počinje, te zajedno označavajte i odbrojavajte dane do polaska.

Vježbajte pisanje

Djeca tijekom ljeta provode mnogo vremena u grubim motoričkim aktivnostima ili igranju video igrica. Pomoći će im ponovno privikavanje na pravilno držanje i korištenje olovke. Dobra je ideja da ih potaknete da što više pišu i crtaju prije nego škola počne.

Izbrusite vještine samozbrinjavanja

Uobičajeno je da vještine poput pranja zubi ili vezivanja cipela preko ljeta padnu u drugi plan, pa čak i da polazak u školu bude okidač za regresiju u nekim područjima. Provjerite je li dijete i dalje samostalno u vještinama samozbrinjavanja, te se usmjerite  na njihovo uvježbavanje prije početka škole.

brushing-teeth.jpg

Osmislite i svoju rutinu

Sva priprema ovog svijeta vam neće pomoći ako se i samo ponašate kao kokoš bez glave. Odvojite vrijeme da i vi sami razradite kako ćete se uklopiti u rutinu, a da pritom i dalje stignete obavite sve ono što treba. I vi ćete biti mirniji ako znate što i kada trebate nešto uraditi.

Naučite dijete kako da zatraži pomoć

Ovo je za vaše dijete najvjerojatnije najvažniji savjet. Kako, kada i gdje zatražiti pomoć je ponekad djetetu s autizmom teško savladati, a često se ta vještina zanemaruje. Veliku razliku u pouzdanju čini saznanje da je pomoć dostupna u slučaju da nešto krene krivo.

HRANA I OBROCI

Hrana koju je dijete preko praznika jelo kod kuće nije prikladno za nošenje u školu. Neka vam dijete kaže kakvu hranu bi htjelo jesti u školi. Što najviše voli? Što ne voli? Koja je djetetova omiljena hrana?

Vježbajte hranjenje u školi

Vrijeme obroka u školi se u mnogočemu razlikuju od onog kod kuće. Dijete treba biti sposobno da si odmota sendvić, otvori bocu soka, a sve to najčešće ne sjedeći za stolom.

Jedite u vrijeme kada je užina u školi

Kroz lijeno ljetno doba jednostavno je preskočiti vrijeme obroka i snaći se nekim grickalicama. U škol bi mogao nastati problem jer je dijete prisiljeno čekati dulje vrijeme kako bi nešto pojelo. Stoga, pripremite djetetov organizam na obroke u ono vrijeme koje je predviđeno za to i u školi.

ŠKOLA I NASTAVNIK

Posjetite školu i nastavnika.

Obilazak škole prije njenog početka će pomoći djetetu da vizualizira kako ona izgleda, te gdje je smješten njegov razred. Ako škola ne dozvoljava takav posjet, možete se iskoristiti školskom web stranicom, te potražite neki video zapis. Pa čak i Google Street može pomoći djetetu da vidi što je to “škola”.

Nije uvijek moguće (pogotovo ako se nastavnik odredi zadnji tren) upoznati nastavnika prije početka nastave. Potražite nastavnikovu sliku na internetu ili web stranici škole.

Opišite nastavniku djetetove potrebe i ponašanja

Dobra je ideja sastaviti kratko pismo nastavniku u kojem ćete predstaviti svoje dijete i natuknuti mu ono što je bitno da na početku o djetetu zna. Uz uobičajene jače strane i poteškoće, u pismu uključite i znakove preopterećenja, te načine na koje se djetetu može olakšati. Napišite i situacije koje mogu izazvati slom ili prouzročiti ponašanje uzrokovane senzornim poteškoćama.

Napravite mapu škole

Napravite mapu, vizualni vodič koji će djetetu pokazati gdje mu je učionica, gdje se jede, gdje je zahod, te ono najvažnije – gdje može potražiti pomoć. To će pomoći djetetu da se osjeća pouzdanije znajući raspored prostorija, te kamo i zašto tamo mora ići.

Vježbajte upotrebu garderobnog ormarića

Upotreba garderobnog ormarića može obeshrabriti dijete. Ako će dijete prvi puta koristiti školski garderobni ormarić, zamolite školu možete li sa djetetom vježbati otvaranje ormarića i ostavljanje stvari u njemu. Ako ništa drugo, objasnite djetetu kako funkcionira brava, te provedite vrijeme vježbajući kod kuće prije polaska u školu.

ormarić

Isplanirajte rute za “bijeg”

Užasno je iskustvo postati preopterećen u školi. Još je užasnije ako niste upoznati s time kako se u tim trenucima treba ponašati okružen neznancima. Unaprijed isplanirajte takav događaj u kojem vaše dijete treba proći kroz za njega tešku situaciju. To može biti kartica sa tekstom “trebam odmor”. Naučite dijete što treba reći kada ne zna odgovor, te gdje može potražiti pomoć.

break.jpg

Razgovarajte o školskim pravilima

Neke stvari koje su normalne kod kuće ne vrijede u školi. Na primjer, dijete ne može otići u zahod kada mu se prohtije, već mora zamoliti za dozvolu nastavnika. Razgovarajte o takvim pravilima, te ga redovito na njih podsjećajte kako ne bi došao u probleme već prvog dana škole.

school routines

ORGANIZIRAJTE SE

Nitko ne voli pisati domaće zadaće, no imati prikladan prostor za to može olakšati taj posao. Postavljanje jasnog vizualno oblikovanog prostora za učenje će olakšati tranziciju. Osigurajte udoban stolac, te prigušenu rasvjetu.

PRIJE PRVOG DANA NASTAVE

Nošenje sa emocionalnim, kognitivnim i senzornim zahtjevima u učionici za mnogu je djecu s autizmom iscrpljujuće, pogotovo prvih dana nakon početka škole. Stoga nemojte posljednji tjedan prije početka nastave ubrzavati stvari kako biste učinili sve što ste zacrtali. Osigurajte da dijete ima dovoljno vremena za odmor i da ga rasteretite bezrazložnih senzornih napada.

Opustite se (pokušajte)!

Kada ste konačno osigurali glatku tranziciju povratka u školu, više od toga ne možete učiniti. Stoga, duboko udahnite i vjerujte da će sve proći u najboljem redu. Opustite se i uživajte zajedno do kraja ljetnih praznika.