Oznake

,

cam

Četverogodišnji dječak je hitno zaprimljen u bolnicu nakon što su mu roditelji mjesecima davali dvanaest holističkih pripravaka kako bi kod djeteta “izliječili” autizam.

Liječnici su ovaj slučaj opisali u British Medical Journal , te apelirali na roditelje djece s autizmom da izbjegavaju potencijalno opasne tretmane. Roditelji su upozoreni da takvi pripravci ne “liječe” autizam, ali mogu ozbiljno naštetiti djetetovom zdravlju.

Dječak je zaprimljen u bolnicu zbog intenzivnog povraćanja, zatvora i značajnog gubitka tjelesne težine – tri kilograma u tri tjedna. Nakon što je pregledan, kod dječaka je u organizmu pronađena abnormalno visoka razina kalcija i vitamina D.

Tek nekoliko dana nakon što je zaprimljen je dječakova majka priznala kao je mjesecima davala 12 različitih holističkih pripravaka koje joj je propisao naturopat s ciljem da obitelj “izliječi” sina. Ti pripravci su između ostalih uključivali vitamin D, kalcijev magnezijev citrat, ulje bakalarove jetre, devino mlijeko, srebro, epsom slane kupke i natrijev klorid.

Dijete je nakon primljene odgovarajuće terapije dobro reagiralo i uspješno se oporavlja, a protiv naturopata se provodi istraga.

Liječnici navode kako je uvriježeno pogrešno mišljenje da su komplementarne terapije “prirodne” te stoga nisu štetne za zdravlje. No, postoje mnogi zabilježeni slučajevi komplikacija nakon korištenja, pa čak i onih sa smrtnim ishodom. Uz to, vjerojatno postoji i velik broj slučajeva koji nikada nisu prijavljeni liječnicima. Liječnici bi rutinski trebali uzimati podatke o navikama vezanim uz alternativne tretmane kako bi na vrijeme ispratili stanje osobe i ubrzali njen oporavak. Podcjenjuje se učestalost korištenja alternativnih tretmana, pogotovo kod autizma gdje su konvencionalni zdravstveni tretmani limitirani, a savjeti o komplementarnim terapijama nisu regulirani.

Australska studija iz 2010. godine upozorava kako alternativni pripravci mogu biti ugrožavajući za dijete, pa čak i smrtonosni ukoliko se koriste umjesto tradicionalnih i odobrenih lijekova ili pripravaka.

Obitelji zahvaćene autizmom mogu biti izrazito očajne i u teškom stanju, a posebno prije i netom poslije dobivene dijagnoze. Mnogi od nas ne znamo mnogo o autizmu dok ne pogodi nekog od naših članova u obitelji, a pravilne informacije su ponekad teško dostupne. To ostavlja mnoge obitelji ranjivim i očajnim, a neki od njih razmišljaju o nedokazanim i potencijalno štetnim alternativnim terapijama.

Ovaj grozan slučaj pokazuje koliko je važno da stručnjaci pruže podršku obiteljima razgovorom i savjetima. Važno je i da liječnici i drugo zdravstveno osoblje bude u mogućnosti razgovarati s roditeljima autističnog djeteta o potencijalnim rizicima alternativnih pripravaka, pa čak i onda kada ti pripravci djeluju bezopasno.

line break

Što su komplementarne i alternativne terapije?

  • Komplementarne i alternativne terapije su tretmani koji izlaze iz okvira moderne medicine
  • Kada se neregulirana terapija koristi uz redovnu tada se ona smatra komplementarnom (nadopunjujućom)
  • Kada se neregulirana terapija koristi umjesto konvencionalne tada se ona smatra alternativnom
  • Primjeri komplementarne i alternativne terapije su homeopatija, akupunktura, osteopatija, kiropraktika i biljni preprarati
  • Neki od pripravaka su zasnovani na principima i dokazima koji nisu priznati od većine neovisnih znanstvenika.
  • Neki od njih su dokazano korisni kod ograničenog broja zdravstvenih stanja, poput osteopatije, akupunkture i kiropraktike kod bolova u leđima
  • Kada osoba koristi bilo koji komplementarni ili alternativni pripravak i osjeti poboljšanje, to može biti radi placebo efekta
  • Osteopati i kiropraktičari su regulirani na isti način poput redovnog zdravstvenog osoblja
  • Ostali praktikanti komplementarne i alternativne terapije nemaju statutorno reguliranu praksu

Izvor: NHS Choices

line break

 

izvor 1

izvor 2

foto: iStock