Standardizirani testovi su za djecu sa poteškoćama u razvoju, te poteškoćama u učenju poprilično izazovni, no uz to obeshrabljujući, te često i nepravedni. Završne ispite ta djeca U Velikoj Britaniji imaju izbor preskočiti, te uglavnom to i čine. No, ne i jedanaestogodišnji Ben Twist koji ima autizam. Pripremio se i prijavio na ispit. Iako Ben nije prošao na ispitu, njegova učiteljica mu je uručila poruku u kojoj naglašava njegova postignuća kao učenika, a koja nisu ocjenjivana kroz taj ispit.

Ovu poruku je na društvenoj mreži podijelila Benova majka, Gail. U poruci učiteljica pohvaljuje Bena, njegov pristup i uspjeh što je do kraja ispunio test. No, učiteljica Clarkson na tome nije stala. Podijelila je najvažniju lekciju o standardiziranim testovima: “Vrlo važan dijelić onoga što želim da razumiješ je da ovakvi testovi ne ocjenjuju tebe i tvoje sposobnosti. Oni su važni i bio si izvrstan, no Ben Twist ima mnogo drugih vještina i talenata koje mi u školi primjećujemo i vrednujemo na drugačije načine.”

Učiteljica tada navodi popis Benovih vještina i talenata koji uključuju njegovu ljubaznost, sposobnost stvaranja prijateljstava, umjetničke talente i isticanje u sportskim aktivnostima.

Učiteljičino pismo prenosimo u cijelosti:

“Pišem da ti čestitam na tvom stavu i do kraja ispunjenom testu. Ostale učiteljice su ove godine toliko dobro radile sa tobom, te ste zajedno postigli nevjerojatan napredak. Pišem tebi i tvojim roditeljima kako bih vam priopćila rezultate ispita.

Vrlo važan dijelić onoga što želim da razumiješ je da ovakvi testovi ne ocjenjuju tebe i tvoje sposobnosti. Oni su važni i bio si izvrstan, no Ben Twist ima mnogo drugih vještina i talenata koje mi u školi primjećujemo i vrednujemo na drugačije načine.

Talenti koje posjeduješ, a ovaj ispit ne ocjenjuje su:

• Tvoji umjetnički talenti

• Tvoja sposobnost da radiš u grupi

• Tvoja samostalnost

• Tvoja ljubaznost

• Tvoja sposobnost da izraziš svoje mišljenje

• Tvoje sposobnosti u sportu

• Tvoja sposobnost da stekneš i zadržiš prijatelje

• Tvoja sposobnost da procijeniš i raspravljaš o svom napretku

• Tvoji talenti za oblikovanje i stvaranje

• Tvoje muzičke sposobnosti

Neizmjerno smo zadovoljni što te svi tvoji različiti talenti, kao i sposobnosti, čine tako posebnom osobom kakva jesi, te da su i to vrijednosti koje vrednujemo i koje nam potvrđuju da stalno napreduješ i nastavljaš se razvijati kao krasan, pametan mladić.

Bravo Ben, toliko smo ponosni na tebe.

Svako dobro,

učiteljica Clarkson”

izvor

bentwist_letter