Oznake

, , , , , , , , , , ,

flap

Razlike između tikova, kompulzivnog i samostimulirajućeg ponašanja

Ima li vaše dijete tikove, kompulzivno ili samostimulirajuće ponašanje? Sva tri ponavljajuća ponašanja imaju drugačiju namjenu.

Tikovi su oblik neurološki uvjetovanog, najčešće nevoljnog ponašanja. Često su grčeviti, te nemaju ritmički obrazac. Obično uključuju grupe mišića za pokretanje (žmirkanje, trzanje lica i slično) ili glasanje, šmrkanje, pročišćavanje grla, te savijanje prstiju. U većini slučajeva dijete ima višestruke obrasce pokreta i barem jedan glasovni tik. Čini se kako tikovi nemaju svrhu za dijete. Dijete može osjetiti dolazak tikova, no vrlo ih teško može zaustaviti. Dijete u njima ne uživa, te je često frustrirano time što ih ne može kontrolirati. Tikovi kako dođu, tako i prođu, no češći su tijekom stresnih događaja. 

 

Pravo kompulzivno ponašanje (ne fiksacija) je uvjetovano tjeskobom i često je posljedica opsesivnih misli. Osoba uslijed tjeskobe osjeća potrebu za takvim ponašanjem, te će u slučaju da to ponašanje spriječite postati još tjeskobnija. Osobe su svjesne svog ponašanja i imaju određenu kontrolu nad njim, no osjećaju da su na takvo ponašanje prisiljeni. Osobe sa kompulzivnim ponašanjem ga najčešće ne vole, no osjećaju jaku potrebu za njim. Ukoliko ga ne provode, postaju tjeskobnije. Poremećaj se može sastojati od snažnih ponavljajućih obrazaca misli (intenzivna briga, pretjerani strahovi i slično), kompulzivnih obrazaca ponašanja (često pranje ruku, ponavljajuće zatvaranje i otvaranje vrata, pretjerana urednost, potreba za točnim rasporedom predmeta i slično). Poremećaj može sadržavati i obje komponente.

OCD

Samostimulirajuće ponašanje (Stiming) je voljno, kontrolirano ponašanje sa svrhom kontrole nad senzorikom i smanjenja napetosti. Ova ponavljajuća ponašanja osoba koristi kako bi umirila živčani sustav kada je pretjerano pobuđen, da ga aktivira kada nije dovoljno pobuđen ili da blokira neželjene podražaje. Samostimulirajuće ponašanje obično se sastoji od ponavljajućih, ritmičkih pokreta, glasovnih ili vizualnih obrazaca. Stiming je najčešće voljno ponašanje koje dijete koristi kako bi reguliralo svoj živčani sustav. Ukoliko ponašanje posjeduje ponavljajuće, ritmičke obrasce, te stvara osjećaj ugode, ne radi se o tikovima ili kompulzivnom ponašanju, već samostimulirajućem ponašanju.

Autism Hand Flapping

 

 

izvor