Oznake

, ,

bedtime

Poteškoće sa spavanjem su vrlo česte kod djece s poremećajem iz autističnog spektra. Otprilike 50% djece iz spektra ima tih poteškoća. Ovo je veliki problem kako za dijete, tako i za njegove roditelje koji također ne mogu dobiti potreban odmor. Za djecu koja ionako imaju krhki žvčani sustav, manjak sna će doprinijeti i drugim poteškoćama poput senzornih ili emocionalnih poteškoća ili problematičnom ponašanju. Ustaljena rutina spavanja je neophodna kako bi živčani sustav ostao organiziran i smiren. Niže je nekoliko od najčešćih strategija koje služe za uspostavljanje kvalitetnog i dugačkog sna.

Ustaljena rutina odlaska u krevet:  Tijelo se treba primiriti i opustiti kako bi dijete učinkovito zaspalo. Jedan od najboljih načina za stabiliziranje spavanja je uspostavljanje dosljedne, umirujuće rutine prije odlaska u krevet. Dijete bi trebalo lijegati i ustajati svaki dan u točno određeno vrijeme. Odlazak u krevet se sastoji od slijeda opuštajućih aktivnosti koje smiruju djetetovu uzbuđenost. Potrebno je izbjegavati video igrice i visokostimulirajuće aktivnosti barem posljednjih 45-60 minuta večeri. Uobičajene aktivnosti odlaska na spavanje su kupanje, pranje zubiju, odlazak na WC, pripremanje odjeće za sljedeći dan, pijenje čaše vode, čitanje priče, umotavanje u krevet i slično. Držite se istog slijeda i radnji svaku večer kako biste izgradili dosljednu rutinu. Ove radnje pomažu djetetu da se pripremi za spavanje.

Umanjite ometanja iz okoline: Ako dijete ima lagan san, zvukovi i aktivnosti u ostatku kuće ili izvan nje ga mogu ometati u snu. Ako je potrebno koristite zvučnu pozadinu (lagana muzika, zvukovi iz prirode, ventilator ili slično) koja će prikriti ostale zvukove. Ako se dijete boji mraka biti će potrebna noćna svjetiljka. Ako je obrnuta situacija, i svijetlo koje dolazi kroz prozor može ometati dijete u spavanju. U tom slučaj pobrinite se da zamračite sobu. Još jedan od čimbenika koji može poremetiti san je temperatura. Dijete neće moći zaspati ako je u sobi prevruće ili prehladno. Na kraju, budite svjesni taktilne osjetljivosti ukoliko vaše dijete s time ima problema. Da li se u pidžami osjeća udobno? A plahta i pokrivač? Ako je bilo što od navedenog smeta djetetu, ono se neće moći opustiti.

Omiljen crtić ili pjesma: Iako želite ograničiti elektroničke uređaje koji traže aktivno sudjelovanje vašeg djeteta, za neku djecu omiljen crtić može imati smirujući učinak. Obično ga dijete neće gledati, ali mu je važno da ga čuje u pozadini i to ga opušta. Omiljeni crtić ili pjesma mogu djetetu predstavljati sigurnost u nečemu što voli, blokiraju se drugi zvukovi, te mu se pruža poznati osjetilni obrazac koji mu pomaže da se opusti.

Duboki pritisak:  Duboki pritisak umiruje živčani sustav. Osigurajte velike jastuke, plišane životinje ili banana jastuk koji će dijete moći prigliti. Teški pokrivači također mogu pomoći u spavanju. Nadalje, neka djeca vole osjećaj koji im pruža zamatanje u vreću za spavanje. I kućni ljubimac u krevetu može pomoći djetetu da se opusti.

Prehrana i vježba: Tri osnovna sastojka smirenog i organiziranog živčanog sustava su san, prehrana i vježba. Uravnotežena prehrana i mnogo tjelesne aktivnosti će pomoći u stabilizaciji živčanog sustava i pomoći u kvalitetnijem snu. No, pokušajte izbjeći pobuđujuću tjelesnu aktivnost posljednjih sat vremena prije odlaska na spavanje.

Izbjegavajte česta drijemanja kroz dan: Ako dijete ima poteškoća sa spavanjem kroz noć, pokušajte izbjeći drijemanje kroz dan. Ako je drijemanje neophodno, neka bude kraće od 30 minuta i neka se odvija svaki dan u isto vrijeme.

Zdravstvene poteškoće: Živčani sustav je u stalnoj pripravnosti kod djeteta koje ima probavne poteškoće, probleme sa gornjim dišnim putevima ili neki drugi zdravstveni problem. Zbog toga dijete ne može zaspati. Apnea u snu također može utjecati na san. Ako vaše dijete ima neku od ovih poteškoća potražite pomoć liječnika kako bi se smanjio utjecaj problema na san.

Poremećaj senzorne obrade: Dijete koje ima poteškoće u senzornoj obradi često ima problema sa regulacijom razine uzbuđenja što uzrokuje poteškoće u usnivanju i snu. Živčani sustav može biti preokupiran da bi dijete zaspalo. Senzorne aktivnosti kroz dan mogu pomoći da dijete bude smireno kod usnivanja

Pomoć pri usnivanju:  Hormon Melatonin se pokazao kao korisna pomoć pri uspavljivanju za mnogu djecu iz spektra. Koristi se vrlo često uz minimalne ili nikakve nuspojave. Postoje još neki suplementi i lijekovi koje mogu prepisati liječnici, no oni bi trebali biti posljedni odabir. Masaže esencijalnim uljima prije usnivanja su se također pokazale kao vrlo učinkovitima.

Pročitajte još:

Savjeti za lakše usnivanje djeteta, te duži i kvalitetniji san

 

busy-board-time-for-bed.gif

 

izvor