Robert-Laffan.png

Robertova najveća želja bila je da pomogne svojoj kćeri izraziti želje, potrebe i osjećaje. Sadie (5) ima poremećaj iz autističnog spektra, neverbalna je i često frustrirana zbog nemogućnosti izražavanja želja, potreba i osjećaja. Kada je Sadie naučila koristiti PECS komunikacija je postala kudikamo lakša. No, PECS ploča je i dalje izazov jer osoba koja ju koristi mora biti fizički sposobna donijeti i pokazati je drugoj osobi. Nadalje, ako se koristi kao knjiga, sličice se lagano izgube ili unište.

Robert je tada došao na ideju i osmislio “TippyTalk”. To je komunikacijski sistem sa zaslonom osjetljivim na dodir koji povezuje PECS ploču na računalo, tablet ili mobilni uređaj, te pretvara slike u tekstualne poruke. TippyTalk je omogućio Sadie da komunicira s ocem i kada on nije kod kuće. Robert dobiva tekstualne poruke u kojima Sadie navodi kako se osjeća.

tt2

Kada Sadie odluči koristiti TippyTalk prvo na zaslonu odabere osobu s kojom želi komunicirati – mamu ili tatu. Nakon što odabere osobu, na raspolaganju ima više od 260 sličica koje obuhvaćaju njezine želje, potrebe ili osjećaje. Kada na primjer odabere sličicu jabuke, osobi koju je odabrala stiže tekstualna poruka sa sadržajem: “Gladna sam, mogu li dobiti jabuku?”. Otac stalno dodaje nove sličice u sustav koje zadovoljavaju kćerkine potrebe.

tt3

Ovakav oblik komunikacije dodatno je osnažio odnos između oca i kćeri. Iako je prvotna ideja bila pomoći kćeri, Robert navodi kako uz ovu tehnologiju korist može imati bilo koja osoba sa govorno-jezičnim poteškoćama. Za ovu inovaciju Robert je već dobio novčanu nagradu, ali i osigurao budućeg investitora. TippyTalk će biti dostupan na tržištu ovo ljeto.

 

The Mighty