prosopagnosia.jpg

Prosopagnozija (face blindness) ili poremećaj percepcije ljudskog lica nije nužno dio autizma ali je učestalija kod osoba sa poremećajem iz autističnog spektra. Posljednje istraživanje provedeno u Njemačkoj dalo je rezultate o pojavnosti prosopagnozije kod 2,5% stanovništva. Ovaj neurološki poremećaj je vrlo teško dijagnosticirati kod male djece. Štoviše, mnogi tek u odrasloj dobi shvate da imaju taj problem. Prosopagnozija može društvenu interakciju učiniti još težom, ali u isto vrijeme postoje i kompenzatorni mehanizmi koji je mogu učiniti nešto manjim problemom.

U mozgu postoje određeni dijelovi koji su odgovorni za prepoznavanje lica. Jane Goodal je jedna od osoba sa ovim poremećajem. Cijeli život je posvetila brizi i spašavanju čimpanzi. Zanimljivo je da čimpanze raspoznaje po boji dlake i karakterističnim pokretima svake od njih, no nije u stanju primijetiti prijatelja u restoranu. Socijalno funkcioniranje se može poboljšati, te može biti manji problem ako koristi glas kako bi raspoznala drugu osobu ili obraća pažnju na primjerice frizuru i obuću. U tom slučaju je autizam manji problem. Naravno, osoba sa ovim poremećajem nije slijepa na lica. To je poremećaj raspoznavanja, a ne pažnje ili vida.

Osobe sa prosopagnozijom se često obilježava kao osobe koje „ne gledaju“ ili „ne obraćaju pažnju“. Činjenica da je to zdravstveno stanje bi im trebala olakšati život. Ne postoji lijek za prosopagnoziju, ali postoje mnogi tretmani koji osobama sa poremećajem pomažu. Mnoga djeca sa ovim poremećajem su sramežljiva ili nedruželjubiva što je vjerojatno posljedica nemogućnosti identificiranja osoba oko sebe. Neka djeca čak mogu dobiti i pogrešnu dijagnozu autizma obzirom da nerado gledaju u lice drugih osoba. Često se osobe sa ovim poremećajem pouzdaju na boju glasa kako bi odredile emocije i odnos druge osobe prema njima– ljubaznost, tugu, sreću ili ljutnju.  Koliko će prosopagnozija utjecati na dijete sa autizmom ovisi o djetetovoj dobi, osobnosti i kognitivnim sposobnostima. Društveno dijete koje se ne boji neuspjeha može biti ohrabreno da pristupi svakome i srdačno ga pozdravi, a potom na osnovu boje glasa prepozna glas prijatelja ili poznanika. Nedostatak je što će srdačno pozdravljati i neznance. Sramežljivom djetetu može se pomoći tako da se usredotoči na samo par stalnih prijatelja koji će biti nešto kao društveni posrednici. U pravilu su ta djeca bolja u muzici i individualnim sportovima gdje nije bitno da se razlikuje njegova od protivničke momčadi.

Odrasle osobe u kontaktu sa djetetom se može upoznati sa problemom, no treba biti oprezan jer ako u školi svi saznaju za problem, dijete bi moglo postati žrtva vršnjačkog nasilja. Vrlo vrijedna prednost sposobnosti prepoznavanja lica je razlikovanje prijatelja od neprijatelja. Stoga, davanjem svima do znanja o postojanju problema, radite još veći.

Sposobnost prepoznavanja lica se može testirati i na interentu na adresi www.faceblind.org/facetests/  Testovi možda neće biti odgovarajući dobi i iskustvima vašeg djeteta, stoga je manje formalan pristup zamoliti dijete da imenuje druge u parku.