Osnaživanje

Tijekom sljedećih nekoliko članaka usredotočit ćemo se na poticanje osnaživanja kod djeteta s autizmom. Da li vaše dijete razumije svoj autizam? Svjesnost o sebi znači osnaživanje! Vrlo je važno da dijete iz spektra nauči razumjeti što je autizam ili Asperger, te kako on na njega utječe – koje su prednosti i izazovi. Važno je da sazna na koji način se razlikuje od drugih, ne samo u smislu kako doživljava svijet, već kako i mi doživljavamo svijet. Život će za dijete s autizmom uvijek biti borba, jer svijet se temelji na tome kako mi obrađujemo informacije, a to ne odgovara načinu na koji ono doživljava svijet. Učenje o svojim razlikama u odnosu na nas omogućuje mu da se bolje prilagodi i zalaže za sebe.

empowerment

Za dijete s poremećajem iz autističnog spektra, svakodnevni život je stalna borba jer se kreće svijetom koji nije njemu prilagođen. Ta borba može biti učinkovitija ukoliko dijete razumije kako njegova različitost utječe na izazove. Učenje o njegovoj različitosti je dvosmjerno. Prvo mora razumjeti kako ono obrađuje informacije, i drugo, mora shvatiti kako mi obrađujemo informacije, kako bi moglo razumjeti razlike. To mu omogućuje da razumije zašto je svijet često zbunjujuć, i omogućuje mu da se bolje prilagodi. Iz svjesnosti o tim različitostima ono može naučiti kako da nadoknadi te razlike.

Te razlike mogu biti osjetilne, kognitivne, socijalne i emocionalne. Kada dijete iz spektra počne razumjeti na koji način smo različiti, izazovi pred njim su mu jasniji. Tada se može prilagoditi kako bi smanjio izazove kroz dan, razvio strategije za nošenje sa stresom koji ne može izbjeći, i naučiti kako može regulirati svoj živčani sustav da ga ne preplave neugodni doživljaji. Tada može identificirati koji fizički, socijalni i emocionalni izazovi opterećuju njegov živčani sustav, te se može prilagoditi kako bi izbjegao ono što ga opterećuje ili barem smanjio negativan utjecaj te situacije. Dijete može naučiti kako da se prilagodi radnom okruženju i okolini koja ga okružuje. Može naučiti prolaziti kroz dnevne obveze bez da mu one budu opterećenje, te da si izgradi sigurno okruženje koje mu pomaže da pobjegne iz tog za njega zbunjujućeg svijeta, pregrupira se i oporavi za sljedeće izazove. Dijete može analizirati svoje dnevne zadatke (škola, obitelj, rekreacija, itd.), utvrditi moguće izazove, i onda pripremiti izmjene i prilagodbe kako bi smanjilo utjecaj tih izazova i povećalo svoju samostalnost. Dijete uči što od svojih strategija može iskoristiti kako bi uspjelo i poboljšalo kvalitetu svog života. Stoga, što je ranije moguće, a najkasnije u pubertetu, dodajte važnost  osnaživanju svojeg djeteta na način da ga naučite da bude svjesno različitosti, te identificira i odredi strategije za povećanje sposobnosti prilagođavanja.

Vrlo je važno da se usredotočimo na roditeljstvo i školovanje usmjereno ka osnaživanju. Jednom, kada dijete nauči koje su njegove osjetilne, emocionalne i socijalne potrebe, prihvatit će ih i pronaći će način kako bi ih zaštitio i podržao. Naučit će kako da promijeni, prihvati ili prilagodi svoje obveze i okolinu da bi to postiglo. Važno je da dijete ne osjeti potrebu da prilagođava ili mijenja svoje potrebe, nego da iskoristi svoju snagu kako bi svoje potrebe lakše zadovoljilo.

U kojoj dobi započeti? Što ranije, to bolje! Najbolji rezultati se postižu ako se započne u djetetovoj dobi od osam ili devet godina, ako je dijete u stanju primjetiti razlike. Započnite čim primijetite da ono uočava razliku, te prije nego razvije svoj obrambeni mehanizam koji je kasnije teško iskorijeniti. Ako se dijete ne upozna s razlikama ranije, obično se u dobi djeteta s trinaest godina stvara obrambeni mehanizam u kojem dijete negira i odbija prihvatiti, te prepoznati razlike. Usredotočite se na razmatranje svih djetetovih aspekata, jakih i slabih točaka, interesa i osobnosti, uz autizam kao jedno malo područje. Osnaživanje je vrlo važno za svu djecu, neurotipičnu, kao i onu s autizmom. Svi bi mi trebali imati razvijenu snažnu svijesnost o sebi, znajući koje su naše mane i vrline, te kako se razvijati na način da osnažimo bilo koju našu slabost.

Knjige o autizmu za djecu u dobi 4-8 godina

Niže je popis knjiga koje mogu pomoći objasniti vašem djetetu, te njegovim prijateljima što je autizam.

 1. In My Mind: The world through the eyes of autism, Adonya Wong.
 2. What it is to be me! An aspergers kid book, Angela Wine.
 3. Different Like Me: My book of autism heroes, Jennifer Elder
 4. I am utterly unique: Celebrating the strengths, Elaine Marie Larson
 5. In Jesse’s Shoes, Beverly Lewis
 6. Can I tell you about aspergers syndrome, Jude Welton
 7. A is for autism, F is for friend: a kid’s book for making friends with a
  child who has autism, Joanna L. Keating.
 8. The Autism Acceptance Book: Being a friend to someone with autism, Ellen Sabin
 9. Everyone is different: A book for young people who have brothers and sisters with autism, Fiona Bleach
 10. I Love My Brother! A Preschooler’s View of Living with a Brother Who Has Autism, Connor Sullivan, Danielle Sullivan
 11. My Brother Sammy, Becky Edwards, David Armitage
 12. Ian’s Walk: A Story about Autism, Laurie Lears.
 13. Andy and His Yellow Frisbee, Mary Thompson
 14. Russell is Extra Special: A Book about Autism, Charles A. Amenta
 15. Joey and Sam: ‘a Heartwarming Storybook About Autism, a Family, and a Brother’s Love’, Illana Katz
 16. Taking Autism to School, Andreanna Edwards, Tom Dineen
 17. My Friend with Autism, Beverly Bishop
 18. Views from our Shoes: Growing up with a Brother or Sister with Special Needs, Donald Meyer
 19. Don’t Call Me Special: A First Look at Disability, Pat Thomas

Pročitajte 2. dio

izvor