robot

Malo tko od nas može zanijekati moć računalnih igrica u zabavi, možda čak i edukaciji. Danas se znanstvenici okreću internetu i tehnologiji robotike, te smišljaju nove načine kojima bi mogli pomoći djeci s poremećajem iz autističnog spektra u komunikaciji sa svijetom oko sebe. To mogu zahvaljujući napretku u razvoju umjetne inteligencije, odnosno sposobnosti računala da prepozna naše osjećaje preko izraza lica, gestikulacije ili tona glasa. Djeca s poremećajem iz spektra autizma često imaju poteškoća sa prepoznavanjem i izražavanjem emocija, što ih onemogućava u adekvatnom socijalnom ponašanju u određenim situacijama, te time vrlo lako postaju žrtve vršnjačkog nasilja.

Znanstvenici su razvili računalnu igru “Camp Exploration” (Istraživački kamp) kojoj je cilj pomoći djeci s autizmom u prepoznavanju i izražavanju osjećaja. Ova igra je jedinstvena po tome što koristi tehnologiju za prepoznavanje emocija, te daje djetetu povratnu informaciju o načinu na koji je ono pokazalo tu emociju. Za napredak kroz razine u igrici, igrači moraju komunicirati kroz izraze lica, geste tijela i glasovno izraziti emocije. Informacije se prikupljaju putem web kamere i mikrofona. Inteligentni softver tada može igraču dati povratne informacije o njegovoj komunikaciji.

Igru su testirala djeca sa visokofunkcionirajućim oblikom autizma, te ne da su samo uživala u igri, nego su i pokazala značajan napredak u prepoznavanju i izražavanju osjećaja. “Camp Exploration” bi uskoro trebao biti dostupan širem tržištu. Autori igrice se nadaju da će se ona moći koristiti i kao oblik terapije.

ROBOTIKA KAO POMOĆ U TERAPIJI

Kada terapeuti rade s djecom, često koriste lutke i animirane likove kako bi ih uključili u interaktivnu igru. Znanstvenici smatraju kako maleni, prijateljski nastrojeni roboti mogu biti još učinkovitiji iz razloga što mogu naučiti reagirati na djetetovo emocionalno stanje, te predvidjeti njegove reakcije.

Znanstvenici programiraju i robote koji su u stanju pratiti djetetov pogled, procijeniti razinu uključenosti, te prilagoditi svoje ponašanje kako bi usmjerili djetetovu pažnju na sebe. Mjereći razinu uključenosti roboti mogu pomoći terapeutima u objektivnijoj procjeni djetetovog stanja.

izvor