Gotovo sva djeca s poremećajem iz autističnog spektra imaju problema sa senzornom integracijom. Vrijeme odlaska na spavanje roditeljima iz spektra može biti jako stresno.  Nedovoljno naspavano dijete je razdražljivo i općenito gledano, nije sretno. Također, ni nenaspavani roditelj nije u puno boljem stanju. Stoga Vam donosimo savjete koji vam mogu pomoći u uspostavljanju lakšeg usnivanja, te dužeg i kvalitetnijeg sna.

sleep

 • Rutina – Jedan od najvažnijih čimbenika je rutina. Izaberete li nešto s donjeg popisa ili koristite svoje, već ustaljene postupke, najvažnije je da prilikom odlaska u krevet poštujete rutinu jer će dijete jedino na taj način moći shvatiti što dolazi sljedeće.
 • Vizualizacija vremena – nastavno na rutinu, bitno je i djetetu i roditelju da se ta rutina poštuje. Vizualizacija preostalog vremena je bitna jer i nama i djetetu pokazuje koliko je vremena preostalo za trenutnu radnju. Nadalje, djetetu pomaže da uz to što dolazi sljedeće, shvati i za koje vrijeme dolazi sljedeća radnja.
 • Vizualizacija rasporeda – mnoga djeca još nemaju razvijenu vještinu izvršnog funkcioniranja (sposobnost izvršavanja radnji po redoslijedu) i potreban im je vizualni podsjetnik radnji koji im u tome pomaže. Za djecu koja znaju čitati to može biti popis, dok za manju djecu možemo napraviti raspored prikazan u slikama.

visual-schedule

 • Kupanje – Kupke djeluju umirujuće za djecu, te ih umore. Kupanje dozvoljava djetetu još malo igre, a istovremeno ih priprema za odlazak u krevet. U kupku se može dodati i esencijalna ulja lavande ili kamilice koja dodatno opuštaju.

bathtime

 • Masaža esencijalnim uljem – U tijeku je istraživanje o učinku esencijalnih ulja na ponašanje djece s poremećajem iz autističnog spektra, nakon što su mnoge obitelji izrazile pozitivne promjene u ponašanju kod svoje djece. http://goo.gl/U88u74

essential oil

 • Proprioceptivna stimulacija – Da li ste znali da je proprioceptivna stimulacija odlična u smirivanju djeteta prije spavanja? Škakljanje, borba jastucima, stiskanje igračaka, zatrpavanje posteljinom stimuliraju propriocepciju i pomažu u smirivanju djeteta.

proprioceptive

 • Pjesmice – Kao i proprioceptivna stimulacija i pjevanje djetetovih omiljenih pjesmica djeluje umirujuće.

singing

 • Ljuljanje – Ljuljanje djeluje stimulirajuće na vestibularni sustav i pomaže u smirivanju djeteta. Stolac za ljuljanje je odlično mjesto za priču za laku noć.

RockingChairReading

 • Masaža – Nježan dodir uz umirujući glas roditelja savršen je za uspavljivanje djeteta, ali uz to, masažom i stimuliramo taktilnu senzoriku.

massage

 • Punjena deka (weighted blanket) – Mnoge obitelji su upoznale čari ove deke. One su radi održavanja najčešće punjene plastičnim kuglicama (peletima). Te su deke teže od standardnih i potiču proprioceptivni sistem. Iako najnovija istraživanja opovrgavaju korisnost ovih deka, mnogim obiteljima su promijenile život.

blanket

 • Priča za laku noć – obično se ubacuje nakon kupanja i neposredno prije spavanja i odličan je način da se nakon napornog dana povežete s djetetom. Omogućuje djetetovom mozgu da se opusti i fokusira na nešto drugo osim otpora spavanju. Također, pričanje priče je odličan motivator da dijete uopće uđe u krevet i da se namjesti.

bedtime

 • Zvukovi – Ako je vaše dijete manje osjetljivo na zvukove, šum ili zvukovi u pozadini ga mogu opustiti. Za to možete koristiti ventilator ili radio uređaj.
 • Noćna svjetiljka – Nekoj djeci odgovara prigušeno svjetlo pri odlasku na spavanje. Noćna svjetiljka ispod kreveta ili iza komada namještaja će stvoriti umirujući ambijent. Na tržištu se mogu pronaći i svjetiljke sa daljinskim upravljanjem. Kada dijete zaspi ugasite svjetiljku.

nightlight

 • Podignuto uzglavlje – Može znatno poboljšati kvalitetu djetetovog sna, a pogotovo ako dijete ima problema sa sinusima ili alergijama. Postavljajući dijete u taj položaj mijenjate i protok krvi, te smanjujete pritisak na dišni sustav.

incline

 • Vrpoljenje – Neka djeca imaju potrebu za vrpoljenjem pri uspavljivanju. Potrebno im je nešto u rukama što bi okretali i provlačili kroz prste. Taj taktilni nedostatak često čini razliku između stalnog vrpoljenja i mirnog ležanja. Možete djetetu dati satensku dekicu, lopticu ili mekani jastuk sa različitom teksturom.

blankie

 • Kvalitetan madrac – Jedna od najvažnijih stvari za kvalitetan san je dobar madrac. Potrebno je da je madrac čvrst i podržavajuć. Kada dijete legne ne smije utonuti u njega.