Donosimo Vam 22 knjige koje obrađuju temu autizma. Ne, to nisu knjige o uzrocima, dijagnostici, tretmanima i savjetima. To su romani inspirirani stvarnim događajima, stvarnim osobama s autizmom, te njihovim problemima, kao i problemima njihovih obitelji. Ima i izmišljenih likova i događaja, no vrlo dobro obrađuju poteškoće djece s autizmom, prvenstveno u pogledu ponašanja. Pa krenimo…

  1. DAVINA – MOJA KIŠNA DJEVOJČICA

Moja kisna djevojcica

Davina je pseudonim autorice ove istinite priče. Nakon završenog fakulteta udala se za Nijemca i danas s obitelji živi u jednom njemačkom gradiću, inače je porijeklom iz Bosne, kao i njezina usvojena djevojčica. „Moja kišna djevojčica“ je predivna priča o strpljenju, snazi volje i prije svega priča o neizmjernoj i bezuvjetnoj majčinskoj ljubavi. Činjenica da se radi o usvojenoj djevojčici koja je ujedno i dijete s posebnim potrebama čini sve dirljivijim, svih 160 stranica pokazati će vam kako unatoč svim tegobama ovakve obitelji mogu biti sretne i funkcionirati kao i sve ostale. Ova knjiga, prožeta iskrenošću i dubokim emocijama potpuno će vas razoružati, oduševiti možda i rasplakati.

2. PATRICIA STACEY – DJEČAK KOJI JE VOLIO PROZORE

djecak_koji_je_volio_prozore

Knjiga “Dječak koji je volio prozore” donosi izuzetno vrijedne uvide i metode koje pomažu autističnoj djeci i djeci s teškoćama u senzoričkoj integraciji da se razviju i zakorače u svijet. Istovremeno dirljiva i ispunjena nadom, ova knjiga prati iskustva jedne obitelji koja se hrabro borila da svome sinu pruži bogat i emocionalno ispunjen život.

3. NAOKI HIGASHIDA – RAZLOG ZBOG KOJEG SKAČEM

razlog zbog kojeg skačem

Vrlo posebna knjiga, posebice jer je njen autor Naoki Higashida, trinaestogodišnjak s poremećajem iz spektra autizma. Kroz svoje memoare nas uvodi u svijet osoba s autizmom objašnjavajući kako one razmišljaju, što osjećaju, kako doživljavaju i reagiraju.

4. KRISTINE BARNETT – ISKRA (KAKO SAM U AUTISTIČNOM SINU PRONAŠLA GENIJA)

iskra

Kada je autoričin sin Jacob Barnett imao dvije godine, postavljena mu je dijagnoza umjerenog do težeg oblika autizma. Liječnici su roditeljima rekli da dječak vjerojatno nikad neće moći pričati ili čitati i nikada neće moći samostalno obavljati osnovne dnevne aktivnosti poput vezanja cipela. Život ove požrtvovne majke jest životni put njenog genijalnog sina Jacoba koji je s 14 godina prepoznat kao vrhunski američki fizičar i matematičar te je danas profesor na sveučilištu Indiana. Prema izvještajima s BBC-ja, na ovog se dječaka s kvocijentom inteligencije 170 (kažu da je veći od Einsteinovog ) već gleda kao na budućeg dobitnika Nobelove nagrade.

5. ANN M. MARTIN – RAIN REIGN

reign rain

Rose Howard ide u peti razred škole, ima Aspergerov sindrom i obožava homonime. Svom psu Rain je dala dva homonima (Reign, Rein). Rain je došao u obitelj kada ga je izgubljenoga doveo Rosein otac. Rose i Rain su postali nerazdvojni, te vrlo često vrijeme provode sami obzirom da otac svoje vrijeme uglavnom provodi u baru i nema strpljenja za svoje dijete s poteškoćam u razvoju. Jednog olujnog dana Rain je odlutao, a Rose je krenula za njim u potragu iako je to značilo napuštanje rutine i svog sigurnog okruženja.

6. ANN M. MARTIN – INSIDE OUT

inside outInside Out je priča o životu Jonathana, jedanaestogodišnjaka čiji mlađi brat James (4) ima autizam, te o žrtvi koju on i njegova obitelj čine kako bi James mogao pohađati školo za osobe s autizmom.

7. ANN M. MARTIN – A CORNER OF THE UNIVERSE

a corner of the universe

Priča o 12-godišnjoj Hattie koja se povezuje s ujakom nakon njegovog povratka iz institucije zbog stanja uzrokovanog autizmom i shizofrenijom.

8. SIOBHAN DOWD – THE LONDON EYE MISTERY

london eye mistery

Glavna uloga pripada Tedu, dvanaestogodišnjem dječaku s Aspergerovim sindromom. Ted se priključuje starijoj sestri i obitelji u potrazi za nestalim rođakom. Odrasli ne slušaju njihove prijedloge, pa Ted uključuje svoj neobičan način razmišljanja, vještine praćenja brojeva, podataka i vremena kako bi pronašli rođaka.

9. MARK HADDON – THE CURIOUS INCIDENT OF THE DOG IN THE NIGHT-TIME

curious incident

15-godišnji Christopher Boone ima autizam, matematički je nadaren i u ovom romanu istražuje ubojstvo susjedove pudle.

10. NORA RALEIGH BASKIN – ANYTHING BUT TYPICAL

anything-but-typical-1rw4qb4

Radnja je ispričana iz perspektive dvanaestgodišnjeg dječaka sa visokofunkcionalnim autizmom. Jason Blake je oduševljen novom prijateljicom Rebeccom koju je upoznao na online forumu. No, zabrinut je zbog mogućeg upoznavanja u živo.

11. GENNIFER CHOLDENKO – AL CAPONE DOES MY SHIRT

al capone does my shirt

Radnja se odvija davne 1935. godine. Dvanaestogodišnji Moose Flanagan odustaje od igranja košarke kako bi se posvetio brizi o sestri koja ima autizam i izbačena je iz škole, dok njihov otac radi kao električar u zatvoru Alcatraz.

12. CYNTHIA LORD – RULES

rules

Radnja ove knjige prati dvanaestgodišnju Catherine i njen odnos s mlađim bratom, Davidom, koji ima autizam. Podučavanje brata o pravilima u životu natjera Catherine da se zapita što je to u stvari “normalno”.

13. KATHRYN ERSKINE – MOCKINGBIRD

mockingbird

Priča o djevojčici Caitlin koja pohađa peti razred i ima Aspergerov sindrom. Caitlin živi u crno-bijelom svijetu. No, taj svijet se uruši kada joj brat pogiba u pucnjavi u školi i kada mora pronaći način kako dalje bez njega.

14. BEVERLEY BRENNA – WAITING FOR NO ONE

waiting for no  one

U kronikama Taylor, osamnaestgodišnjakinje s Aspergerom opisuje se njena borba za samostalnošću te kako se povezala sa Beckettovom dramom “U očekivanju Godota”.

15. COLBY RODOWSKI – CLAY

clay

11-godišnju Elsie i njenog mlađeg, autističnog brata otela je njihova emocionalno nestabilna majka. Elsie mora prihvatiti rizik kako bi ih spasila.

16. D.S. WALKER – DELIGHTFULLY DIFFERENT

delightfully different

Mia je muzički nadareno dijete, sa impresivnim rječnikom, no njena školska savjetnica joj nabija osjećaj krivnje za to što ima Aspergerov sindrom. Umjesto da se povuče i kuka, Mia je odlučila dokazati savjetnici da je u krivu.

17. SHIRLEY REVA VERNICK – REMEMBER DIPPY

remember dippy

Johnny se užasava što će provesti ljetne praznike u društvu starijeg bratića koji ima autizam. No, ljeto se pretvara u ljeto njegovog života što se više zbližavaju zahvaljujući zajedničkim doživljajima.

18. EVAN JACOBS – SCREAMING QUIETLY

screaming quietly

Ian živi dvostruki život. U školi je član ragbi tima, te je u vezi sa popularnom navijačicom. Kod kuće skrbi o autističnom bratu nakon rastave roditelja. Što se dogodi kada se dva svijeta sudare?

19. ASHLEY EDWARD MILLER – COLIN FISCHER

colin fischer

Visokointeligentan glavni junak Colin Fischer koristi kartice kako bi raspoznao emocije osoba kroz njihove izraze lica. Postaje moderni Sherlock Holmes kada istražuje misteriju ostavljenog pištolja u školskoj kantini.

20. EMILY FRANKLIN – THE HALF-LIFE OF PLANETS

half life of planets

Lianna je istraživačica planeta i zvijezda, te ovisnica o poljupcima. Hank se nikada nije ljubio. Pametan je, duhovit, ali i čudan u društvu jer ima Aspergerov sindrom. Svatko ima svoje planove za ljeto, no što se dogodi kada im se susreti sretnu, a planovi propadnu? Ova priča je ispričana iz obje perspektive.

21. FRANCISCO X. STORK – MARCELO IN THE REAL WORLD

0-545-05474-5

Marcelo ima 17 godina, Aspergerov sindrom, čuje muziku koju nitko ne čuje i opsjednut je religijom. Otac ga prisiljava da radi na poštanskom odjelu svoje pravničke tvrtke kako bi Marcelo osjetio “pravi život”. Marcelo je tamo naučio što je to ljubomora, natjecanje, bijes i čežnja. No, ono što ga je stvarno povezalo sa svijetom jest slika koju je pronašao.

22. CAMMIE McGOVERN – EYE CONTACT

eye contact

Devetogodišnji Adam, neverbalan dječak s autizmom je svjedok napada u kojem je ubijen njegov prijatelj. Samo njegova majka može protumačiti Adamovo ponašanje koje pomaže u rasvjetljavanju zločina.