Pri dizajniranju sobe za dijete s poremećajem iz autističnog spektra mnogo se toga treba uzeti u obzir ovisno o stupnju problema, te interesima i dobu djeteta. Neovisno o navedenom najvažnije je na umu imati sigurnost djeteta. Osim toga, važna je i senzorna stimulacija. Djeca s poremećajem koja su visokofunkcionalna će u pravilu biti manje sklona destrukciji od djece koja funkcioniraju na „nižoj“ razini. Imajući to u vidu, može se stvoriti sigurno i vizualno stimulirajuće okruženje.

SIGURNOST SOBE

1. Kao i sva djeca, tako su i djeca s poremećajem iz spektra autizma znatiželjna i sklona penjanju. No, djeca s poremećajem često nisu svjesna opasnosti. Kod odabira namještaja izaberite čvrsći, teži namještaj koji neće prelaziti djetetovu visinu. Na taj način možete spriječiti ozbiljnije posljedice pada s visine, te da se namještaj prevrne na dijete.
2. Postavite sigurnosne mehanizme na svakoj ladici. One će spriječiti da se ladice mogu u potpunosti otvoriti i pri tome opasti na dijete.
3. Sve električne utičnice osigurajte sigurnosnim mehanizimima kako bi spriječili strujni udar u slučaju guranja prstiju ili drugih predmeta u utičnicu.
4. Poličar za knjige neka bude težak, ali ne i previsok kako bi spriječili veće posljedice uslijed eventualnog penjanja i pada. Svakako ga pričvrstite za zid.
5. Kod odabira namještaja neka rubovi budu zaobljeni. Ako rubovi nisu zaobljeni u svakom slučaju postavite zaštite na rubove. Te zaštite su većinom napravljene od pjenaste gume i izvrsno ublažavaju udarac.
6. Djeca s poremećajem iz spektra autizma nemirno spavaju. Krevet neka bude nizak kako bi uslijed pada u snu on bio s manje visine. Možete postaviti i ogradicu.
7. Prozori neka budu osigurani sigurnosnom bravicom kako ih dijete ne bi moglo samo otvoriti. Zavjese neka budu tako pričvršćene da ih dijete ne može potegnuti i srušiti na sebe.

DEKORIRANJE SOBE

1. Obojajte zidove u djetetove omiljene boje. Ukoliko dijete ima jednu omiljenu boju, obojajte zidove u različitim nijansama te boje. Bojanje zidova u više boja ili nijansi jedne boje omogućuje djetetu jaču vizualnu stimulaciju nego kada su svi zidovi iste boje. Svaki zid ponuditi će djetetu drugačiju perspektivu, a ujedno će i uljepšati sobu.
2. Odaberite dva ili više setova posteljine u djetetovim omiljenim bojama. Djetetu će to dati malo raznolikosti, no i dalje će biti okruženo omiljenim bojama. Imajte na umu da djeca s poremećajem obično pružaju otpor kod promjena, tako da će okruženost njegovim omiljenim bojama smanjiti uznemirenost zbog boja koje mu pružaju ugodu.
3. Postavite djetetove omiljene knjige i slikovnice na policu, ali uvijek dodajte i par novih koje još nije čitalo u slučaju da se odluči za nešto novo.
4. Na pod možete postaviti tepih koji će biti u skladu sa bojom zidova i posteljine
5. Igračke osim na police, možete odložiti i u kutije, ali vodite računa na sitne dijelove koje bi dijete moglo progutati.

Izvorni članak

12144833_907632759316805_3868455345844910318_n