Objavljeno je novo istraživanje kojim se htjelo dokazati da li se cijepljenje može dovesti u izravnu vezu sa razvojem poremećaja iz autističnog spektra. Zaključak je da zastarjeli raspored cijepljenja sa trenutnim cjepivima ponovno ne dovodi u vezu cijepljenje i autizam.

Polivalentna cjepiva koja sadrže thimerosal (živin spoj koji služi kao konzervans) ubrizgana su makaki majmunima prema rasporedu cijepljenja kojim su se koristili pedijatri početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Rezultat istraživanja pokazao je kako nije uočena niti jedna strukturalna promjena na mozgu, kao niti promjena u ponašanju koja bi mogla biti povezana s autizmom. Također se tijekom istraživanja ubrizgavalo i MMR cjepivo (koje nikada nije sadržavalo thimerosal) u kombinaciji s drugim cjepivima. I kod tog cjepiva nije pronađena niti jedna naznaka veze između cjepiva i autizma.

Posljednje istraživanje koje je u ponedjeljak objavio PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA) odbacuje sumnje na povezanost cjepiva i razvoja autizma, a zbog koje mnogo roditelja odbija cijepiti svoju djecu. U SAD-u je u 2015 godini do sada zabilježeno 189 slučajeva ospica, što Centar za kontrolu i prevenciju bolesti označava kao posljedicu niske procijepljenosti u zajednicama diljem države.

Sumnja na povezanost između autizma i cjepiva (pogotovo onih koji sadrže thimerosal) ustraje unatoč značajnom nedostatku dokaza. Od 2003. godine, u devet studija provedeno ili financirano od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nije pronađena veza između cjepiva koja sadrže thimerosal i poremećaja iz autističnog spektra, kao niti vezu između MMR cjepiva i tog neurorazvojnog poremećaja.

Za istraživanje Andrew Wakefielda, britanskog liječnika koji je navodno uspostavio takvu vezu 1998. godine, utvrđeno je da se temeljilo na lažnim podacima, a 2010. mu je oduzeta dozvola za rad.

2011, Institute of Medicine – grupa neovisnih stručnjaka okupljenih oko nacionalne akademije za znanost utvrdila je da je sa rijetkim izuzecima, osam široko rasprostanjenih cjepiva koja se ubrizgavaju djeci i odraslima sigurno, te da nema dokaza o povezanosti cjepiva i autizma.

Upotreba konzervansa na bazi žive – Thimerosal povlači se iz masovne upotrebe 2001. godine. Još uvijek se koristi u nekim cjepivima protiv gripe i meningitisa, ali mogu se i u tragovima pronaći u Di-Te-Per cjepivu (Difterija-Tetanus-Pertusis).

U ovoj studiji korišteno je 79 muških mladunčadi makaki majmuna – primata kojima je fiziološki i neurološki razvoj usporediv sa djecom u dobi od rođenja, pa do 18 mjeseci života. Dok je jedna skupina majmuna dobivala injekcije fiziološke otopine (placebo), 12 drugih makakija dobivalo je niz cjepiva prema rasporedu preporučenom za američku djecu u ranim devedesetima, odnosno u dobu kada su američka djeca bila najviše izložena thimerosalu u cjepivu. Još desetak makakija dobilo je cjepiva prema rasporedu preporučenom 2008. godine. Taj raspored ima najveći broj različitih cjepiva, te sliči današnjem preporučenom rasporedu cijepljenja. Preostaloj grupi majmuna davano je isključivo cjepivo koje sadrži thimerosal, odnosno samo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Kod njih su znanstvenici ubrzali ritam cijepljena računajući pritom na brži razvoj kod mladunčadi majmuna u odnosu na djecu.

Znanstvenici su se usredotočili na ponašanje majmuna ‘u dobi između 12 i 18 mjeseci. Sa 12 mjeseci života makaki majmuni dosegnu razvojni stadij tipičan za četverogodišnjake. U toj dobi simptomi autizma su vrlo izraženi.

Svi majmuni obuhvaćeni studijom razvili su normalan raspon ponašanja odmah nakon cijepljenja, kao i kroz šest mjeseci promatranja nakon cijepljenja. Istraživači su otkrili i to da niti jedan makaki majmun nije pokazivao znakove autizma kao što su ljuljanje, izolacija ili repetitivne radnje. Ni mozgovi cijepljenih majmuna nisu pokazivali neke ključne odlike autizma. Ranije je već analizom dokazano da post-mortem mozak djece s autizmom u pravilu ne pokazuje jasne razlike u odnosu na mozak tipičnog neurorazvijenog djeteta. U tri regije mozga – malog mozga, hipokampusa i amigdale – mozgovi djece s poremećajem iz autističnog spektra ne odstupaju značajno u veličini, gustoći i strukturi stanica tipično neurorazvijenog djeteta. Znanstvenici nisu ta odstupanja utvrdili niti uspoređujući analize mozgova različitih skupina makakija uključenih u istraživanje.

“Ova studija je još jedan dokaz koji pokazuje da je raspored cijepljenja koji je stvorio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a odobren je i od američke akademije pedijatara vrlo siguran u zaštiti djece od određenih bolesti, u za to određeno vrijeme, kada su najranjiviji”, rekla je dr. Altmann Tanya, pedijatrica i docentica na kalifornijskom sveučilištu. Dr. Altmann dodaje i to da sve manje i manje obitelji ima otpor prema cijepljenju, te da obitelji zapravo žele zaštititi svoju djecu.

Sažetak istraživanja možete pročitati na adresi:http://www.pnas.org/content/…/2015/09/24/1500968112.abstract

Izvorni članak možete pronaći na adresi: http://www.latimes.com/…/la-sci-sn-old-vaccination-autism-2…

12079428_902579989822082_210363422077683896_n