Znanstvenici s floridskog istraživačkog instituta TSRI (Scripps Research Institute) otkrili su značajan i moguće popravljiv odnos između kemikalije koja pomaže pri prijenosu moždanih impulsa i genetske mutacije koja je prisutna kod osoba s poremećajem iz autističnog spektra.

Rezultati ovog novog istraživanja su nedavno objavljeni u časopisu PLoS One. Istraživanje je bilo usmjereno na neurotransmiter serotonin, odnosno njegovu ulogu u ponašanju osobe. Serotonin zajedno sa njegovim receptorima ima značajnu ulogu u neurološkim procesima, pamćenju, tjeskobi i razvoju agresije.

Pri istraživanju proučavala se mutacija na genu PTEN, koja je od ranije poznati rizični faktor za razvijanje poremećaja iz spektra autizma. Tretiranje mutacije lijekom koji potiskuje aktivnost serotoninskog receptora 5-HT2cR može izazvati značajan učinak.

“Naše istraživanje pokazuje da tretiranje specifičnog receptora serotonina može ispraviti društvene deficite kod modela miševa s rizičnim genom za razvoj autizma – PTEN”, rekao je Julien Séjourné, prvi autor novog istraživanja. “Ovo otkriće je važno za razumijevanje uloge ovog specifičnog podtipa receptora serotonina u razvoju autizma, te bi ta saznanja mogla dovesti do novih terapijskih strategija.”

“Pronašli smo upečatljivu razliku između učinaka kada se aktivnost receptora smanji pomoću lijekova- što poboljšava društveno ponašanje, u odnosu na učinak kada se receptor u potpunosti ugasi- što u potpunosti isključuje socijalno ponašanje.“, dodao je docent Damon Page, voditelj istraživanja. “Sljedeći korak biti će otkrivanje mehanizma kako mijenjanjem aktivnosti serotoninskog receptora možemo utjecati na relevantne simptome autizma, te određivanje vremenskog intervala injiciranja, kao i raspon doze lijeka, a da bi to tretiranje serotoninskog receptora bilo što učinkovitije..”

Docent Page je nedavno dobio 2,4 milijuna dolara kao petogodišnju potporu kako bi dodatno istražio odnos između nepravilnosti u neurorazvoju, označavanja neurotransmitera i bihevioralnih i kognitivnih simptoma u osoba s poremećajem iz autističnog spektra.

“Nova potpora će nam proširiti naše istraživanje odnosa između specifičnih faktora rizika, izmijenjenog razvoja mozga i ključnih sustava neurotransmitera, a sa krajnjim ciljem okrenuti se prema pojedincu – prilagođenoj terapiji za osobu s autizmom.“- rekao je docent Page.

Izvorni članak objavljen je na adresi:http://www.eurekalert.org/pub_rel…/2015-09/sri-sik093015.php?

Istraživanje je objavljeno na adresi:http://journals.plos.org/plosone/article…

SerotoninSun