DVM (Discrete Video Modeling) pokazuje se uspješnom metodom kako doprijeti do djeteta koje je u “svom svijetu” i potaknuti ga na komunikaciju, te usput naučiti nove pojmove ili ponoviti već ranije usvojene. Mnoga svjedočanstva govore kako neverbalna djeca u nekoliko mjeseci pokazuju veliki napredak. DVM se može primjenjivati i kod kuće u djetetu poznatom okruženju, a uz malo mašte i vještine možete i sami pokušati napraviti takav video. Poznata lica na zaslonu računala ili televizora zasigurno mogu dodatno pomoći.

Princip tretmana je jednostavno prikazivanje pojmova i pripadajućih asocijacija omogućavajući djetetu da se usredotoči na učenje.

Prva pilot grupa sastojala se od osmero djece s dijagnosticiranim autizmom. Šest ih je imalo mali fond riječi, dok je dvoje djece bilo neverbalno unatoč tri godine terapija. Nisu čak niti imali zvukove kojim bi imitirali govor. Kroz program koji je trajao četiri mjeseca kod sve djece zabilježen je napredak, a dvoje neverbalne djece sada je izgovaralo pune rečenice. Program se također može koristiti i za usvajanje vještine čitanja. Iako se u većini slučajeva bilježi napredak treba uzeti u obzir da će kod otprilike 30% djece uspjeh izostati iz jednostavne činjenice da ne žele pratiti ponuđeni materijal. Stoga se predlaže da se sa tretmanima počne prilikom obroka, a da se pojedina lekcija ne usvaja dulje od tjedan dana iako se čini da ju dijete nije usvojilo.

Koncept GemIIni razvila je Laura Kasbar, majka sedmero djece od kojih je kod dvoje blizanaca dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra. Danas oboje pohađaju koledž.

Više o Gemiini sistemu možete pronaći na linku: https://gemiini.org/#/get-started , te ga isprobati besplatno na sedam dana.
Istraživanja:
https://goo.gl/rdZFzF
http://clt.sagepub.com/content/31/1/101

Step 2.1 Arranging the Environment for Video Modeling